Bentoply

EUROBENT - bentonitos geotextília szigetelés, bentonit paplan

Technikai adatlapok:

EUROBENT 3500

EUROBENT 4000

EUROBENT 4500

EUROBENT 5000

Egy réteg szőtt és egy nem szőtt geotextília közé tűnemezelési eljárással rögzített bentonitot és abszorbciós homokszerű ásványt tartalmazó magas vízzáró képességű kompozit, amely nedvesség hatására szabadon képes duzzadni, ezáltal rendkívül tömör szigetelő réteget alkot.

A bentonit remekül helyettesít minden más ásványi szigetelőanyagot. Technikai adottságaival, az élettér védelmével, környezetkímélő tulajdonságaival a legjobb választásnak bizonyul versenytársaival szemben.

Előnyei:

  • könnyű, gyors kivitelezés,
  • állandó, ellenőrzött minőség,
  • magas vízszigetelő képesség,
  • a környezet védelme.

Felhasználási terület:

Hulladék lerakók lefedése, csatornák, aknák, medencék, komposztálók, hulladéktárolók, szennyvíztisztítók szigetelésénél, minden olyan műtárgynál, ahol megakadályozandó a szennyező anyagok talajvízbe szivárgása. Használható még mesterséges tavak kialakításánál.

CE tanusítvány

Letölthető beépítési segédlet

Beépítési útmutató - Eurobent GCL *


A terület előkészítése

A felszín legyen egyenletes, szerves anyagoktól, éles kövektől, és egyéb 50 mm-nél nagyobb tárgyaktól mentes. A talaj tömörítése lehetőleg száraz időben történjen, gumi vagy sima hengerrel, legalább az adott talaj proctor értékének 90%-os értékét elérve.

Szállítás raktározás

Az Eurobent tekercsek szélessége 5 méter, hosszúságuk 40 méter. A tekercs átmérője 60-70 cm, tömege kb. 1000kg. A bentonit paplant 10 cm belső átmérőjű csőre tekerve szállítjuk. Minden tekercs UV-álló fóliába csomagolt, saját címkével ellátott, amelyen szerepelnek a termék jellemző adatai, és a lot szám.

Minden tekercs Eurobent mellé biztosítunk egy zsák bentonitot (25 kg), az átlapolások szórásához, ezenfelül biztosítunk két hevedert, amellyel elkerülhető, hogy a tekercsek emelésekor a belső cső meggörbüljön (pl. a kamion lerakodásakor).

Ameddig az Eurobent nem kerül beépítésre, nem szabad közvetlenül a talajon tárolni. Raklapon, párnafákon, vagy hasonló szerkezeten kell tárolni. A tekercseket lehet egymásra helyezni, de maximum 4 tekercs magasságig. Az alsó - szélső tekercseket ékkel javasoljuk rögzíteni.

Tárolás alatt óvni kell az időjárásnak viszontagságaitól a tekercseket. A gyári csomagolást közvetlenül a beépítés előtt kell eltávolítani.

Az Eurobent bentonit matrac fektetése

A beépítést lehetőleg száraz időjárási körülmények között kell végezni. Soha ne fektesse a tekercseket közvetlenül álló vízbe vagy erős esőben.

Az Eurobent bentonit paplant csak az 1. pont szerint előkészített területre lehet fektetni.

A bentonit paplant úgy kell fektetni, hogy a nem szőtt réteg (világosabb) nézzen felfelé, a szőtt réteg lefelé.

Eurobent kombi fektetése esetén a PE fóliás réteg legyen felül.

Az Eurobent fektetési helyzetét befolyásolja, hogy milyen irányból szigetelünk. Mindig a nem szőtt vagy a PE réteg álljon a fő nedvesség irányába.

Miután a tekercset beállították, csak le kell görgetni. Az egyszerűbb elhelyezés érdekében ajánlatos valamilyen emelő szerkezet - pl. buldózer vagy homlokrakodó - használata emelőkerettel.

Rézsűk esetén a tekercseket a rézsű esésvonalával párhuzamosan kell kigörgetni. A bentonit paplant a rézsű tetején kihorgonyzó árokban kell rögzíteni. Az adott körülményekhez kell méretezni a kihorgonyzó árok méreteit és távolságát a koronaéltől.

Átfedések

Minden paplanon két jelölés található: az első 15 cm-re a szélétől, a második ettől 7 cm-re. Az átfedéseket úgy kell kivitelezni, hogy azok a két vonal közé essenek. Olyan helyeken, ahol talajsüllyedés várható az átfedéseket szélesebbre kell tervezni, vagy speciális ragasztóval rögzíteni a bentonitos lemezeket. Minden átfedést a vízelvezetés irányában kell kivitelezni.

Az átfedéseket T -átfedésként kell tervezni, tilos keresztfedések kialakítása.

A kiterített bentonit paplant óvni kell, hogy terheletlen állapotban megduzzadjon, ezért egy-egy munkafázisban csak annyi bentonit paplant szabad kiteríteni, amelyet még aznap be is tudnak fedni.

A fedőréteg minimum 20-25 cm vastag, 50 mm-nél nem nagyobb követ tartalmazó, jól graduált talaj legyen. A bentonit paplanra gépjárművel (főleg munkagépekkel) ráhajtani tilos, a fedőréteg kialakítása a lefedett területek felől történjen.

Sérülések javítása

A legnagyobb odafigyelés mellett is sérülhet beépítés folyamán a szigetelő paplan. A bentonit duzzadási kapacitása miatt a kisebb sérülések még saját maguktól ?gyógyulnak?.

Nagyobb sérülések esetén akkora darabot kell vágni, hogy az a sérülés minden pontjától legalább 30cm átfedést biztosítson. A folt átfedésként kezelendő, tehát bentonit porral vagy MQ 100 ragasztóval kell megerősíteni.

Beton műtárgyhoz kapcsolódás és csőáttörések kivitelezése

Csőáttörés esetén a csőtől 30 cm-es sugárban 15-20 cm mélyen a felületet meg kell tisztítani. Ezt az üreget bentonit porral, vagy vízzel kevert bentonit masszával ki kell tölteni. A bentonit szigetelőlemezt csillag formában kivágni és a masszába belenyomni. Az egész csatlakozást újra masszával vagy porral bőven meg kell szórni (kenni) és egy ? a közepén szintén csillag formájúra kivágott- darabot helyezni 45? -kal elforgatva.

Speciális ragasztó is használható.

    Általános esetben olyan beton műtárgyak esetén alkalmazható ez az eljárás, amikor az épület a talajvízszint fölött helyezkedik el. A létesítménnyel párhuzamosan árkot kell ásni, az árkot félig tölteni bentonittal, majd a bentonit matracot belehajtani. Biztonságot ad, ha MQ100 ragasztóval a betonhoz rögzítjük a GCL-t. Ezek után fém vagy műanyag szalaggal rögzítendő a szigetelő paplan széle. Az árkot bentonit porral kell visszatölteni.

*GCL ? geosynthetic clay liner; geoszintetikus agyag szigetelőlemez

Ezt a terméket a GCL, bentonit paplan, bentonit matrac, bentonitos geotextilia, geoszintetikus bentonit szigetlők keresésével találhatta meg.

vissza